Хімічний склад волосся, нігтів (кігтів) і пір'я визначається в основному кератином. Шовкові нитки і павутина побудовані з білка фібреіна. Багато білки є ферментами (ензимами). Ферменти локалізуються в мітохондріях, цитоплазмі, лізосомах, пероксисом-мах, на мембранах клітин і органел. Вони каталізують всі що протікають в клітинах реакції. Вважають, що ферменти підвищують швидкість реакції мінімум в 1 млн разів. Кожна реакція забезпечується власним ферментом. Наприклад, ліпаза розщеплює жири, амілаза розщеплює крохмаль. В даний час відомо більше 2000 різних ферментів. Залежно від каталізуються реакцій їх класифікують на гідролази (реакції гідролізу), Нуклеази (розщеплення нуклеїнових кислот), трансферази (перенесення функціональних груп), оксидоредуктаз (окислювально-відновні реакції), ліпази (утворення зв'язків за рахунок АТФ) та ін Найважливішою особливістю білків є те, що в клітинах багатоклітинних організмів тисячі білків функціонально пов'язані між собою і переносять інформацію від плазматичної мембрани до геному. Наприклад, фермент в метаболічному шляху «читає» концентрацію субстрату і продукує відповідний рівень продукту, а рецептор на клітинній поверхні «читає» концентрацію його ліганда і продукує певний рівень комплексу рецептор - ліганд. Білки мають регуляторної здатністю. Ті тваринні білки, які є гормонами, мають здатність регулювати фізіологічні процеси, що протікають в клітинах. Наприклад, інсулін, який є білковим гормоном, продукуються клітинами підшлункової залози, регулює в організмі метаболізм глюкози. Білковими є також гормони, які продукують клітинами гіпоталамічної частини мозку і гіпофізом і мають важливе значення в рості і розвитку організмів. Пара-тиреоїдних гормон регулює транспорт іонів Са і фосфатів. Проте зауважимо, що не всі гормони мають білкову природу. У рослин також відомі окремі білки, що володіють гормональної активністю. Наприклад, такою активністю володіє індол-луксусная кислота, яка стимулює ріст рослин. Репрессорние білки беруть участь у регуляції експресії генів. Білки мають рухової і скорочувальної функціями, забезпечуючи на молекулярному, рівні рух хромосом і сперматозоїдів, на інших рівнях - рух найпростіших, рухові реакції у рослин; скорочення скелетних м'язів у багатоклітинних тварин (м'язові білки Антін і міозин). Вони виконують також роль механічної опори. Наприклад, висока пружність шкіри обумовлена наявністю в ній колагену. Для білків характерна транспортна функція,. Зокрема, вони є транспортерами гормонів, амінокислот, ліпідів, саха-рів, іонів кисню. Білки є джерелами енергії, якщо відбувається їх розпад до амінокислот. Втрачаючи аміногрупи (дезамініруясь), білки стають джерелом енергія в час, коли в клітинах настає виснаження вуглеводних і ліпідних ресурсів. Нарешті, білками є різні токсини, які продукують паразитами тваринної і рослинної природи, а також зміїні отрути і токсичні білки рослин (рицин та інші), які становлять загрозу для тварин і людини. У той же час найважливішою функцією білків є їх захисна функція, оскільки імунними антитілами у тварин і людини служать високоспецифічний білки імуноглобуліни. Захисні білки можна вважати також фібриноген і тромбін, які через участь в згортання крові захищають організм від її втрати. Кров деяких риб Антарктики містить специфічний антифриз-ний білок, що запобігає її замерзання. Противірусний підключення інтерферон також має білкову природу. Нарешті, деякі білки мають запасний харчової функцією в насінні рослин. Такі білки використовуються в якості харчових зародками в початковий період їх розвитку. Харчовими білками є альбумін (головний білок яєць птахів) і казеїн (головний молочний білок). Оцінюючи роль білків в життя клітин, тканин і організмів, не можна також не зазначити, що вони володіють видовий специфічністю, а це веде до одного основоположного висновку, що зводиться до визнання положення «організми робляться білками». Нуклеїнові кислоти є органічними сполуками, що містять вуглець, кисень, водень, азот і фосфор.
|