Що стосується крохмалю і глікогену, то в шлунково-кишковому тракті ссавців вони легко розщеплюються ферментами-амілазами. Глікоген в шлунково-кишковому тракті розщеплюється до глюкози і деякої кількості мальтози, але в клітинах тварин він розщеплюється глікогенфосфорілазой з утворенням глюкозо-1-фосфату. Нарешті, вуглеводи служать своєрідним живильним резервом клітин, запасаючись в них у вигляді глікогену в клітинах тварин і крохмалю в клітинах рослин.
Ліпіди (від грец. Lipos - жир), або жири є сполуками, що складаються з жирних кислот і гліцерину. До цих ліпідів відносять також жироподібні речовини (воску). Жирні кислоти - це органічні кислоти. Найбільш зустрічаються жирними кислотами в жирах тварин і рослин є пальмітинова (CH3 (CH2) 15COOH), стеаринова (CH3 (СH2) 16COOH) і оленів (СН3-СН2) 7СН-СН (СН2) 7-СООН) жирні кислоти. Одна молекула гліцеролу і три молекули жирної кислоти утворюють одну молекулу ліпіду і три молекули води. Наприклад, стеарин утворюється в результа
...
Читати далі »