У окремих організмів, наприклад медуз, вміст перевищує 95%. Для водних організмів характерна надзвичайна пристосованість до води, оскільки висока теплоємність води являє собою безперервно діючий «тепловий» буфер, який забезпечує в загальному постійну температуру тіла незалежно від температури повітря. У разі рослин дуже міцне зчеплення молекул води сприяє переносу розчинених поживних речовин з коренів в листя при транспірації. Нарешті, на молекулярному рівні у наземних і водних тварин, так само як і у рослин, вода визначає ряд важливих властивостей макромолекул.
У тілі людини вода становить 60%, з якої 40% припадає на внутрішньоклітинну, а 20% - на екстраклеточную воду. Плазма крові містить 5% екстраклеточной води Вода має винятково важливе значення для життєдіяльності клітин, являючи собою середовище, в якому здійснюються найважливіші реакції, що лежать в основі синтезу та розпаду речовин. Крім того вона є розчинником різних хімічних речовин. Речовини, добре розчинні у в
...
Читати далі »