Такими Пеп-тідаяі є деякі гормони (інсулін, глюкагон та інші). Оскільки R-групи характеризуються різним ступенем полярності (різною здатністю взаємодіяти з водою при рН близько 7,0), то амінокислоти класифікують на амінокислоти, що містять неполярні R-групи (аланін, валін, лейцин, ізолейцин, пролін), полярні незаряджені R-групи (гліцин, серії, треонін, цист-ін, тирозин, аспарагін, глутамін), негативно заряджені (кислі) R-групи (аспарагінова і глутамінова кислоти), позитивно заряджені (основні) R-групи (лізин, аргінін, гістидин).
Білки розрізняються між собою по молекулярній масі, яка для більшості з них лежить в межах 6000-1 000 000.
Білки розрізняються по складу на прості і складні. Прості білки складаються тільки з амінокислот, утримуючи 50% вуглецю, 7% водню, 23% кисню, 16% азоту. До складу деяких простих білків може входити сірка в невеликій кількості.
Складні білки крім амінокислот містять у своєму складі інші сполуки як органічні, так і неорганічні
...
Читати далі »