Глюкоза, або виноградний цукор, є основною частиною низки дии полісахаридів. У природних умовах у вільному стані вона зустрічається в клітинах практично всіх рослин. Що стосується тварин, то вона також широко поширена, виявляючи в структурних компонентах, в крові. В результаті окислення глюкози відбувається її розпад до різних похідних Сахаров, а потім і до CO2 і H2O. При цьому звільняється енергія і утворюється відновлювальна здатність, запасається у молекулах АТФ і НАДФ. Фруктоза (плодовий цукор) у вільному стані зустрічається в плодах рослин. Особливо багато її в цукровому очереті і цукрового буряку, у фруктах, а також меді. Галактоза зустрічається у складі лактози, якої багато в молоці.
Дисахариди, трісахаріди і тетрасахаріди часто називають олі-госахарідамі, серед яких дуже важливими для життя організмів є сахароза, лактоза та мальтоза. Цукроза, відома в побуті як цукор, у великих кількостях міститься в цукровому очереті і цукрового буряку. Молекули сахарози складают
...
Читати далі »