Розрізняють дезоксирибонуклеїнової і РНК (ДНК і РНК). Найважливіша біологічна роль нуклеїнових кислот полягає в тому, що вони є хранителями генетичної інформації (див. розділ X). Надсилаючи читача до глави X, де викладено основні відомості про нуклеїнових кислотах як генетичному матеріалі, тут коротко розглянемо відомості про аденозинтрифосфорной кислоти (АТФ), яка являє собою нуклеотид, утворений приєднанням до аденозінмонофосфорной кислоти (АМФ), що міститься в РНК, двох додаткових молекул фосфорної кислоти (НдРО). Іншими словами, у складі АТФ містяться аденін, рибоза і три молекули фосфорної кислоти. АТФ синтезується в мито-Хондрит. Видатна роль АТФ визначається її надзвичайною важливістю в забезпеченні клітин енергією, яка звільняється в результаті впливу на АТФ ферменту АТФ-ази, що супроводжується на початку відщеплення однієї молекули фосфорної кислоти і утворенням аденозіндіфосфатной кислоти (АДФ), а потім ще двох молекул фосфорної кислоти і переходом АДФ в аденозінмо-нофосфорную кислоту (АМФ). Фосфорно-кисневі зв'язку в АТФ (їх два) називають макроергічні, позначаючи їх символом Р. Синтез АТФ відбувається в мітохондріях. Вуглеводи - це органічні сполуки вуглецю, водню і кисню із загальною формулою (СН2) n, де n - являє собою число від трьох до семи. Таку назву цим з'єднанням дав у 1844 р. К. Шмідт (1822-1894). Зміст їх у клітинах дуже значно. Наприклад, вміст крохмалю доходить іноді до 90% сухої маси (картопля, насіння злакових). Розрізняють полісахариди (С6Н10О5) n, дисахариди (C12H22O11) і прості цукри - моносахариди (С6Н12О6), що є малими органічними молекулами. Дві молекули моносахариду продукують одну молекулу дисахарида і одну молекулу води, тоді як з n молекул моносахариду утворюється одна молекула полісахариду і (n - 1) молекул води. Залежно від кількості атомів вуглецю в молекулі моносахариду розрізняють триозы (3 атома вуглецю), тетрозы (4 атома вуглецю), пентози (5 атомів вуглецю) і гексози (6 атомів вуглецю). Серед триоз важливе значення для тварин і людини мають такі моносахариди, як гліцерин і його похідні, молочна та піровиноградна кислоти. Найбільш відомою тетрозой є ерітроза - проміжний продукт фотосинтезу. Пентози є рибоза і дезоксирибоза. Серед гексоз найважливіше значення для організмів мають глюкоза, яка є первинним джерелом енергії, а також фруктоза і галактоза.
|