Глюкоза, або виноградний цукор, є основною частиною низки дии полісахаридів. У природних умовах у вільному стані вона зустрічається в клітинах практично всіх рослин. Що стосується тварин, то вона також широко поширена, виявляючи в структурних компонентах, в крові. В результаті окислення глюкози відбувається її розпад до різних похідних Сахаров, а потім і до CO2 і H2O. При цьому звільняється енергія і утворюється відновлювальна здатність, запасається у молекулах АТФ і НАДФ. Фруктоза (плодовий цукор) у вільному стані зустрічається в плодах рослин. Особливо багато її в цукровому очереті і цукрового буряку, у фруктах, а також меді. Галактоза зустрічається у складі лактози, якої багато в молоці. Дисахариди, трісахаріди і тетрасахаріди часто називають олі-госахарідамі, серед яких дуже важливими для життя організмів є сахароза, лактоза та мальтоза. Цукроза, відома в побуті як цукор, у великих кількостях міститься в цукровому очереті і цукрового буряку. Молекули сахарози складаються з залишків D-глюкози і D-фруктози. Лактоза, або молочний цукор, у великій кількості міститься в молоці. Вона складається з глюкози і галактози. Мальтоза зустрічається у складі крохмалю і глікогену. Вона складається з двох молекул глюкози і цим визначається її біологічна важливість. Полісахариди мають властивості полімерів. Будучи утвореними сотнями або навіть тисячами моносахаридний одиниць, вони є або лінійними полімерами (целюлоза), або розгалуженими (глікоген). Полісахариди, що складаються з великої кількості Моносу-харідов, і найбільш відомими і біологічно важливими у рослин є целюлоза і крохмаль, які складаються з монотонно повторюються залишків D-глюкози. Будучи основним структурним елементом клітинних стінок, целюлоза забезпечує міцність клітин зелених рослин.
|