Четвер, 17.07.2025, 14:42
Біологія клітини
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Серпень » 25 » При окисленні утворюються також вуглекислий газ і вода
При окисленні утворюються також вуглекислий газ і вода
12:16

Що стосується крохмалю і глікогену, то в шлунково-кишковому тракті ссавців вони легко розщеплюються ферментами-амілазами. Глікоген в шлунково-кишковому тракті розщеплюється до глюкози і деякої кількості мальтози, але в клітинах тварин він розщеплюється глікогенфосфорілазой з утворенням глюкозо-1-фосфату. Нарешті, вуглеводи служать своєрідним живильним резервом клітин, запасаючись в них у вигляді глікогену в клітинах тварин і крохмалю в клітинах рослин.

Ліпіди (від грец. Lipos - жир), або жири є сполуками, що складаються з жирних кислот і гліцерину. До цих ліпідів відносять також жироподібні речовини (воску). Жирні кислоти - це органічні кислоти. Найбільш зустрічаються жирними кислотами в жирах тварин і рослин є пальмітинова (CH3 (CH2) 15COOH), стеаринова (CH3 (СH2) 16COOH) і оленів (СН3-СН2) 7СН-СН (СН2) 7-СООН) жирні кислоти. Одна молекула гліцеролу і три молекули жирної кислоти утворюють одну молекулу ліпіду і три молекули води. Наприклад, стеарин утворюється в результаті реакції між однією молекулою гліцерину і трьома молекулами стеаринової кислоти: Для ліпідів характерно те, що вони не розчинні у воді. Розчинниками для них є ефір, бензин, хлороформ та інші органічні розчинники.

Ліпіди зустрічаються майже у всіх клітинах, але в основному в невеликих кількостях, хоча деякі клітини містять ці сполуки в дуже великих кількостях, що доходять до 90% їх сухої маси. Вони виявляються в нервовій тканині, чоловічих статевих клітинах, в насінні рослин. У баранячому жирі гліцерин пов'язане в основному зі стеаринової кислотою, тоді як у яловичому жирі - з пальмітинової і стеаринової кислотами. Навпаки, в оліях та жирі коня гліцерин пов'язаний з олеїновою кислотою.

Ліпіди в поєднанні з іншими сполуками утворюють більш складні з'єднання. Наприклад, відомі фосфоліпіди (гліцерин + жирна кислота + фосфатна група), ліпопротеїди (комплекси ліпідів з білками) та інші. Названі вище ліпіди визначають як омиляемих, оскільки нагрівання їх спільно з лугами супроводжується їх гідролізом з утворенням мив. Тим часом відомі ліпіди, не здатні утворювати мила. Ці ліпіди називають неомиляемимі або стероїдами, серед яких найбільш поширеними є стероли (стероїд-ні спирти). У тканинах тварин найбільш часто виявляється холестерол.

Ліпіди мають ряд найважливіших властивостей у житті клітин. Перш за все, оскільки вуглеводи можуть переводитися в ліпіди, то останні виконують роль накопичувачів енергії, бо окислення ліпідів супроводжується виділенням енергії. Наприклад, окислення 1 г жиру супроводжується виділенням енергії в кількості 9,5 ккал. При окисленні утворюються також вуглекислий газ і вода. Дуже тонкий шар жиру в плазматичної мембрани клітин виконує захисну роль.

Дуже важливе значення в побудові клітинних структур ліпіди придбали у складі фосфоліпідів, що є одним з основних будівельних матеріалів мембран клітин. Важливу біологічну роль у житті клітин і організмів відіграють також ліпопротеїди. Ліпіди здатні до запасання в організмах у великих кількостях і цим забезпечують терморегуляцію організмів, будучи матеріалом для утворення ендогенної води в результаті його окислення, що має важливе значення для життя багатьох тварин пустель (верблюди, дрібні ссавці).

Переглядів: 2728 | Додав: zaharmuslv | Теги: Органічні, Рослин, Клітин | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2009  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2025
Зробити безкоштовний сайт з uCoz