Будучи попередниками у синтезі ряду гормонів, вони беруть участь у регуляції важливих функцій організмів. Воску охороняють шкіру хребетних від води, у птахів вони надають водовідштовхувальні властивості пір'ям. У багатьох видів рослин воску покривають листя. Харчування фітопланктоном, що містить воску, кити та лососеві риби використовують їх як головного джерела ліпідів. Крім сполук, розглянутих у цьому параграфі, в клітинах містяться також і інші сполуки. Щоб виявлялася каталітична активність ферментів, для багатьох з них необхідна присутність кофакторів небілкової природи, які або безпосередньо беруть участь у каталітичному процесі, або є проміжними переносниками функціональних груп від субстрату безпосередньо до ферменту. Якщо кофактором ферментів є органічні сполуки, то їх називають коферменту-ми. Попередниками багатьох таких органічних сполук (ко-ферментів) служать вітаміни, які теж є органічними сполуками, присутніми в невеликих кількостях в клітинах рослин і тварин і потрапляють в організм людини з їжею. До теперішнього часу відомо більше 10 різних вята-Мінова, які класифікують на водорозчинні і жиророзчинні вітаміни. Водорозчинними є вітаміни B2 (тимін), B2 (рибофлавін), В6 (піридоксин), В12 нікотинова, панти-теновий і фолієва кислоти, біотин і вітамін С (аскорбінова кислота). Жиророзчинними є вітаміни А, Д, Е і К. Водорозчинні вітаміни як коферментів беруть участь у каталізірованіі багатьох реакцій, зокрема таких, як декарбоксилювання a-кетокислот (вітамін В1), окисно-відновних реакцій (вітамін В2, нікотинова кислота), реакцій гідроксилювання (вітамін С), карбоксилювання (вітамін К), перенесення ацільних (пантотеіновая кислота) та багатьох інших реакцій. Жиророзчинні вітаміни виконують самі різні функції.
|